Saturday, December 13, 2014

pengalaman posting 'killer'

Assalamualaikum,
pejam celik dah nak habis tahun 2014 kan and yet many things happen around tapi tak berapa nak sempat nak menaip. bukan langsung takde masa but bila ada masa i wish to rest, nap and sleep. hehehe.. itu yang baby fat makin bertambah layernya pon! orang kata clinical years nanti kuruslah sebab kejar sana kejar sini, teori tu tak boleh pakai dekat kite lah. uhuk! sebab kite ni kalau stress perasaan nak makan banyak tu membuak2. so i know my stress level bila asyik lapar je. 

but the main thing nak cakap actually kite rasa macam miracle sangat- sangat last wednesday after result end of posting for obstetric and gynaecology (o&g) sebab kite macam tak percaya kite boleh survive for 6 weeks and lulus exam tu, Alhamdulillah. tapi still rasa macam tak percaya dengan diri sendiri sebab dalam 9 posting tu, posting o&g kite paling takut, dengan log book yang macam- macam nak kena isi walaupun nipis je. lagi pulak selalu dengar orang cakap posting paling 'killer' and everyone tends to marah kite. tapi sebenarnya benda kite paling takut dalam posting tu bila dalam logbook tu nak suruh kite conduct 5 delivery baby and oncall 24 hours and 12 hours baq hang!... OMG! OMG!

time 3rd year kite macam pernah masuk labour room tapi kan masuk labour room ni nak kena ade inner spirit. tapi... bagi orang penakut macam kite lah kan. hehehehe sebab kan bau liquor , bau darah memang everywhere. so time 3rd year kite macam konon nak acah- acah tengok orang bersalin but i cant control myself penakut habis nak masuk tengok. walawei masuk clinical  years wajib sambut 5 baby ni lagi mahu pengsan. tapi benda tu memang nak kena hadap jugak nak jadi doktor mane boleh jadi penakut. for the first time, kite oncall 12 jam from 7pm to 7am and first time kite observe proses bersalin, serius kite cakap hati kecik meronta- ronta rasa tersentuh sangat! bila baby keluar je and crying, masa tu air mata pon rasa nak jatuh, biasalah first time tengok kan. and time tu memang buat kite realise buatlah baik dekat mak kite, banyak sangat-sangat pengorbanan para ibu- ibu sekalian. so as a child, tolong hargai para ibu anda ye. sekian nasihat dari kite. hehe.

so lepas observe 2 , 3 proses bersalin, kite macam rasa macam confident sikit nak conduct tapi ada la HO yang bertugas tolong bagi tunjuk ajar and it was amazing sebab kite tolong baby tu keluar, kite orang pertama yang pegang baby tu. hihi semoga mereka menjadi anak yang soleh dan solehah ye! kalau nak cerita the whole process bersalin, kite memang tak mampu nak describe. maybe bagi yang pernah ada dalam labour room and especially husband yang teman wife je paham kot! 

actually banyak sangat benda yang kite belajar sepanjang posting and oncall tu tapi yang paling kite tak boleh lupe hari pertama kite oncall tu la. malam tu memang banyak sangat yang nak bersalin and rasa macam nak tercabut lah jugak kaki size 4 nih.hahahah. staf pulak macam tak cukup tangan lah masa tu.dalam labour room tu ade a few bilik lagi yang memang khas 1 bilik, 1 patient since husband pon boleh teman wife so bagi privasi sikit. masa tu dah memang lewat malam and kami oncall 4 orang and time tu tengah tolong bagi semangat dekat sorang mom yang tengah bertarung nak bersalin. itu keje kami jugak time oncall ye, bagi semangat untuk mommy- mommy supaya tak lemah semangat time bersalin. eheh. and patient tu pon masa tu macam dah lama meneran and midwife ask one of us (my friend) untuk panggil doktor lain sebab nak mudahkan proses bersalin tu. and kawan kite pon keluar nak panggil other doktor yang dekat registration counter, kite pon macam taktau nak buat apa, so kite merayap keluar dari bilik tu sambil peek a boo bilik2 lain. mane tau kot2 ada yang tengah sakit perut sangat tapi takde orang yang monitor, and bila lalu dekat 1 bilik tu, kite nampak weird sangat2 dengan patient tu, nampak macam she's fitting atau bahasa kelate nyetok and bahasa bm adalah sawan. but i was not really sure and i ask my friend to confirm kan. and yes betul patient tu fitting! so apalagi bagitahu doktor and in a few seconds je berdesup semua staf lari ke bilik patient tu. sampaikan patient yang tengah nak beranak tu pon tinggal dekat kami yang student ni. masa tu kan macam dalam drama ER couple je semua pakat lari ke bilik yang tengah emergency tu. pheeww..
bila dah semua kalut, call specialist and the patient kena terus cepatkan proses bersalin guna instrumental sebab memang bagi high risk dekat baby bila mom fitting. Alhamdulillah, both mom and baby selamat. 

so kite pon rasa nak cakap sikit la kan, haritu kite macam terbaca orang yang condemn pasal doktor lelaki yang sambut baby diorang, memang keluar semua fatwa bagai nak doktor perempuan je! hmmppphh kite nak cakap sikit lah kan, bile jadi situasi macam tadi yang kite cerita tu. and masa tu doktor lelaki je ada, so macam mana? and sekarang ni tak ramai doktor and tak ramai staff , so macam mana? katanya nanti doktor lelaki atau student lelaki tu attractive dengan wife die time bersalin, oh no! masa bersalin tu macam2 jadi and u dont even imagine pon. so suami2 temankan isteri bila bersalin, be there and try rasa macam mana kat dalam bilik tu, baru boleh cakap. oh, bukan nak cari pasal, kite kasi pendapat kite je. hehehe

tapi banyak je lagi pengalaman sepanjang posting and oncall kat situ, yelah bila HO mintak oxygen, pegi bagi benda lain, yelah dah tengah malam otak pon pikir katil come to me je. uhuk! lepas habis posting ni kite rasa lah lepas macam kestressan yang amat dalam kepala tapi sebenarnya every moment tu enjoyable kalau pikir balik.heheheeh.ok, nanti ada masa kite cerita lagi. actually posting before ni pun seronok sebab posting psychiatric but kite macam tak sempat nak cerita lagi. esok nak kena ke HRPZ untuk posting paediatrics. hehe semoga semuanya dipermudahkan. semoga ururan readers juga dipermudahkan, InshaAllah



1 comment:

yoorin melacolea said...

Tq future doc! Me pon rasa segan jugak dh mcm ayam golek je dlm.labour room.. nak malu pon dh xde rasa apa.. hahaha.. janji baby selamat kan.. isu doc lelaki tu, masih ramai lg yg argue.. tak paham laa.. lg rela nk beranak sendiri kt rumah.. ishh

more

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...